Ana SayfaUncategorizedİş Hayatı Ve İletişim

İş Hayatı Ve İletişim

İş Hayatında İletişim Oldukça Önemlidir

 

Bir toplum içinde insanların beraber yaşadıkları düşünülürse, iletişimin büyük bir önemi olduğunu varsayabiliriz. Birlikte yaşanılan bu alanda ise sağlıklı iletişim kurabilmek huzurlu bir toplum oluşturabilmek adına oldukça önemlidir.

İş hayatı ise toplumsal iletişimin getirilerinden biraz daha uzak bir şekilde biçimlenir. Çünkü daha dikkatli bir iletişim kurulması gerekir. Çalışma ortamında kurulacak olan iş ilişkisi duygusal iletişimden öte daha fazla resmiyet taşır ve işin yürütülmesine yöneliktir. İşin sağlıklı yürütülmesi için hedeflenen iş hayatına dair iletişimde kodlamalar oldukça açık yapılır ve net ifadeler dahilinde iletişim kurulur.

Çalışma ortamında çalışanların birbirleri ve yöneticileriyle kurdukları iletişim, kontrol etme, koordinasyon kurma, plan ve örgütleme gibi fonksiyonların doğru bir şekilde yerine getirilmesini sağlar. İşler bu şekilde daha hızlı bir şekilde ilerler.

İletişim gündelik hayatta da oldukça önemli ve gerçekten iyi yönetilmesi gereken bir süreçtir. İyi bir iletişim kurulması halinde herkes kendinden ne istendiğini bilir ve amaçlar doğrultusunda hareket edebilir. Herhangi bir sorun çıkması durumunda ise çözüme gitmek için yardımcı olarak, doğru zamanda işlerin doğru bir şekilde ilerlemesine olanak tanır.

İletişimin sağlıklı olarak yürütülemediği zamanlarda ise kişiler arası çatışma çıkabilir ve yanlış anlaşılmalar nedeniyle huzursuz bir çalışma ortamı oluşabilir. Böyle bir durumda ise kişiler kendilerinden ne istendiğini tam anlamıyla anlayamaz, iş akışı yavaşlar ve verimsiz bir çalışma ortamı meydana gelir.

Bir iş ortamında iyi iletişim kurulamaması, çalışanların birbirlerine karşı olumsuz tavırlar sergilemesini tetikleyebileceği gibi müşterilere de yansıyabilir ve müşterilerin kurum hakkında olumsuz düşüncelere yönlenmesine sebep olabilir.

Doğru iletişim kurmak içinse, gerçekten birey kendini tanımalı, kendi tutum ve davranışlarını bilmelidir. Pozitif yaklaşımı tercih etmeli, kendi düşüncesi dışındaki görüşlere saygılı olmalı ve güven vermelidir. Ön yargılardan uzak durmalı, dürüst olmalıdır. Sağlıklı bir iletişim kurmak adına doğru tercihlerde bulunmalı, örtülü mesajlar vermek yerine açık ve net olmalıdır. Doğru zamanda doğru kişiye kendini doğru bir şekilde ifade etmelidir.

Bütün bu iletişim sürecinin doğru bir şekilde yönetilmesi, kişiler arasında iletişimin sağlıklı yürütülmesini sağlayabileceği gibi, çalışma ortamı içerisinde kopukluk yaşanması durumunu engeller ve bir bütünlük sağlar. Kurulan bu bütünlük ise kurum başarısına etki eder. Bu doğrultu da çalışanlar iş ortamında daha huzurlu olacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar