Ana SayfaMakalelerHangi Mesleği Seçmeliyim

Hangi Mesleği Seçmeliyim

Hangi Mesleği Seçmeliyim?
Eğitim sürecinin zorunlu bölümünü tamamladıktan sonra, sıra meslek ve üniversite seçimine geliyor. Öğrencilerin en fazla zorlandıkları konulardan biri bu. Yeteneklerinin tam olarak farkında olamayan, hangi mesleği yapmak istediği konusunda karar veremeyen ve çevrenin etkisiyle istemediği bölümü okuyan on binlerce öğrenci var. Bu nedenledir ki ülkemizdeki çalışanların %60 ı eğitimini aldığı mesleği yapmıyor. Elbette bir işte başarılı olmak için, diploma sahibi olmak, çok fazla bir anlam ifade etmiyor. Ancak hem sevdiğiniz hem de eğitimini aldığınız işi yapmak meslek hayatınızda size büyük başarılar getirecektir. Bununla birlikte, eğitimini aldığınız meslekte iş bulmanız daha kolay olacaktır. Bu nedenlerden dolayı, seçeceğiniz meslek, iş hayatınızdaki başarınız ve mutluluğunuzda belirleyici bir rol oynar. Meslek seçimi yaparken yetenekleriniz doğrultusunda seçim yapmanız, başarılı olmanızı kolaylaştıracaktır. Hangi mesleği yapacağınıza karar vermeden önce, iyice düşünmelisiniz. Zira eğitimini alacağınız bölüm hayatınızın geri kalanını büyük ölçüde etkileyecektir. İşte mesleğinize karar vermeden önce yapmanız gerekenler..

1.Yeteneklerinizi Belirleyin
Kendinizle ilgili öne çıkan özelliklerinizi belirleyin. Bunu yaparken yakın çevrenizden, sizi iyi tanıdığını düşündüğünüz kişilerden ve eğitmenlerinizden yardım alabilirsiniz, meslek seçimiyle ilgili teslerden yararlanabilirsiniz. Sahip olduğunuz yeteneklerin, seçeceğiniz meslek dalı ile uyuşması en önemli noktadır. Meslek seçimi yapmadan önce, neyi yapıp yapamayacağınızı çok iyi bilmeniz gerekir. Yapmayacağınız bir mesleğin eğitimini almak hiçbir şey ifade etmemekle birlikte sizi büyük bir zaman kaybına uğratır.

2.Meslekleri Araştırın
Mezun olduğunuz alanla (sayısal, sözel, eşit ağırlık..) ilgili meslekleri araştırın. Sayısal bölümden mezun olduysanız, sayısal puanla öğrenci alan bölümleri iyi bir şekilde değerlendirin. Bu meslekler hakkında bilgiler toplayın ve size uygun olup olmadığına çevrenizden de destek alarak karar verin.

3.İnsanlarla Görüşün
Seçmeyi düşündüğünüz mesleği yapan insanlar ile görüşün. Olabildiğince fazla kişiyle görüşmek, size seçiminiz konusunda yardımcı olacaktır. Konuştuğunuz kişilerin işlerini sevip sevmediklerini mutlaka öğrenin. Örneğin, inşaat mühendisi olmak istiyorsunuz. İnşaat mühendisleri ile konuşurken, mesleklerini isteyerek seçip seçmediklerini ve neden bu mesleği seçtiklerini sorun. Zorluklarını ve güzel yönlerini öğrenin. Seçmek istediğiniz mesleği yapan insanlarla görüşmek, size meslek seçiminiz hakkında en gerçekçi bilgiyi verecektir.

4. Kariyer Hedefi
Bir kariyer hedefiniz olsun. Bu hedef; yapmak istediğiniz işin, sizin için varabileceği en son noktadır, yani bir anlamda kendi zirvenizdir. Kendinize büyük hedeflerin yanı sıra, küçük ve yıllık hedefler belirleyin. Küçük hedefleriniz sizi yolda tutacak ve varmak istediğiniz büyük hedefe yaklaştıracaktır. Küçük hedefler ayrıca, mesleki heyecanınızı canlı tutmanızı ve bu sayede yaptığınız işi severek yapmanızı sağlar.

5. Teknolojiye Yabancı Kalmayın
Bilgisayarlar hayatı kolaylaştırırken, iş hayatının da gereksinim duyulan parçaları haline geldiler. Bu yüzden, bilgisayar sistemleri ve programları hakkında geniş çaplı bilginiz olması gerekiyor.

İşe alım sürecinde de, bilgisayar bilginiz ilk bakılan özelliklerin arasında geliyor. Bununla beraber teknolojiye yabancı kalmamak, işinizi kolaylaştırmak açısından da önemli çünkü iş hayatı artık yalnızca iş yerinde değil, kişisel bilgisayarınızda hatta cep telefonunuzda. Bu yüzden teknolojiyle aranızı iyi tutmanız ve yakın takibe almanız gerekiyor.

6. Yabancı Dilinizi Geliştirin
Teknolojiyle birlikte yabancı ülkelerle iş ilişkileri de gelişti. Bu da, yabancı dile duyulan ihtiyacı ve önemi arttırdı. Bu yüzden en az bir yabancı dili iyi derecede ve mesleki seviyede bilmeniz gerekiyor. İş alımında önem taşıyan bir diğer özellik de yabancı diliniz. Çalışmak istediğiniz şirkete bağlı olarak dil tercihleri değişiyorsa da, bilinmesi gereken ikinci dil olarak genelde İngilizce tercih ediliyor. Bunun yanında imkanınız dahilinde üçüncü bir dil daha öğrenmeniz mesleki açıdan yarar sağlayacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar