Ana SayfaMakalelerSosyal Medyanın İş Hayatındaki Yeri

Sosyal Medyanın İş Hayatındaki Yeri

Teknolojinin giderek değişim göstermesiyle birlikte, sosyal medyanın kullanım alanı da zamanla genişlemektedir. Yapılan araştırmalara göre; en çok Facebook ve Twitter iş yaşamında kullanılmaktadır. Araştırmalar, Facebook mecrası üzerinden günde 2.46 milyon paylaşım yapıldığını göstermektedir.

İletişim ağlarının gelişmesinin ardından hem özel hayatımız hem de iş hayatımız için sosyal medyanın kullanımı giderek arttı. Her şirket, ürün ve hizmetlerini sosyal medya aracılığı ile tanıtmaya başladı da diyebiliriz. Kalıcı niteliği ile iş hayatının vazgeçilmezi olan bu medya aracı, örgüt içi iletişim için oldukça önemli bir yere sahiptir. Z kuşağının çalışma hayatında etkin kullandığı sosyal medya, yeni bir meslek alanını da beraberinde getirdi. İstihdamın giderek zorlaşması, bilgi ve becerilere göre iş bulmanın kısıtlı olduğu bu dönemde, internet ağı sektöründe yeni bir iş alanı oluşmaktadır. Sosyal Medya Uzmanı, Sosyal Medya Yöneticisi, Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama gibi meslek kollarının oluşmasını da beraberinde getirdi.

Dijital devrim olarak adlandırılan sosyal medya güncel tutulduğu takdirde, her alanda yaygınlaşan ve önemli bir yere sahip olan örgüt içi iletişim için vazgeçilmez bir alan olmaktadır.

Sosyal Medyanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

İş yaşamında kullanılma oranını arttıran sosyal medya, kalıcılık özelliği ile diğer iletişim araçlarının önüne geçmektedir.
İşletmelerin en hassas olduğu nokta olan, zaman yönetimi aşamasında büyük fayda sağlamaktadır. İletişim kurma aşamasında işletmelere zaman kazandırarak, gün içerisindeki görevlerin yapılma süresini kısaltarak verimliliği arttırmaktadır.
Maliyet avantajıyla birlikte işletmeler de finans kaynaklarını, az maliyet daha yüksek kar marjı ile tamamlamaktadır.
İşletmelerin marka bilinirliğini arttırmasının yanında, daha çok kitleye ulaşılması sebebiyle isteğe bağlı etkin pazarlama tekniği gerçekleşmiş olmaktadır.
Farklı kurum ve kuruluşların markaları hakkında bilgi sahibi olurken, aynı zamanda güncellik ve çeşitlilik seçenekleri ile önemli avantajlar sağlamaktadır.

Sosyal ağda aktif olmanın avantajlarının yanı sıra, dezavantajları da oldukça gündemde yerini almaktadır. Fiziksel zararı olarak radyasyon etkisini örnek verebiliriz. Psikolojik olarak ise, zamanla bağımlılık yarattığı konusunda ve kişinin kendini yetersiz hissetmesi gibi kişilik bozukluğu açısından zararının ortaya konduğu araştırmalarda yer alır.

Hayatımızda büyük bir yer kaplayan sosyal medya, her türlü yazılı, sözlü, görüntülü iletişim için yoğun taleple kullanılmaya devam etmektedir. İşletmeler politikalarını bu yolla ileterek daha etkili bağlantı kullanabilmektedir.

Pew Research Center araştırmasına göre; “Katılımcıların %24’ü iş dolayısıyla sosyal medyayı kullandığını ifade ederken, %20’lik bir kesim ise işle ilgili problemleri çözmek için sosyal medyayı kullandığını” belirtmiştir. Araştırmalar doğrultusunda sosyal medya platformunda, çalışan katılımcıların %24’lük kesimi iş sebebiyle sosyal medya kullanmayı tercih etmektedir. %20 oranında bir kesim ise iş hakkındaki sorunları çözebilmek amacıyla sosyal medyayı aktif olarak kullanmaktadır.

Her gün giderek artan kullanıcı sayısıyla etkililiğini arttıran ve gündemdeki yerini koruyan sosyal medyanın gücü iş yaşamının vazgeçilmezi olmaya devam etmektedir. İstihdam alanında sağladığı fayda sayesinde, teknoloji ile yakından ilgilenen kişilerin niteliklerini kullanabildiği bu alan, iş yaşamında kariyer hedefleri olan adayların uzmanlığı tatmasında önemli bir adım olmaktadır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar