Ana SayfaMakalelerÖnceki İşinizden Neden Ayrıldınız?

Önceki İşinizden Neden Ayrıldınız?

İş görüşmesi sürecine dahil olan her birey bilir ki, işe alım uzmanları tarafından mülakat sırasında en sık sorulan sorular arasında, daha önceki işinizden neden ayrıldığınızla ilgili sorular yer almaktadır. Bu soru, işe alım uzmanı ve firmanın sizinle ilgili genel bir fikir yürütmesi açısından oldukça etkili bir sorudur. Bu nedenle verdiğiniz cevap da bu beklentiyi karşılayacak ve doğru bir profil oluşturacak şekilde olmalıdır. Önceki İşinizden Neden Ayrıldınız? sorusu ve bu soruya vermeniz gereken cevaplar hakkında kısa bir yazı hazırladık. Gelin birlikte bu soruya nasıl cevaplar verebileceğimizi tartışalım….

Son İşinizden Neden Ayrıldınız?

İş görüşmeleri, firmaların sizinle ilgili genel geçer ya da detaylı bir bilgi edinebilmesi için en elverişli ortamlardır. Bu nedenle bu görüşmeler sırasında sorulan her soru, firmanın sizi tanımak için özellikle seçilmiş birer sorudur. Verilen cevaplar da bu durum göz önünde bulundurularak özenle verilmelidir. Son işinizden neden ayrıldığınıza yönelik verecek olduğunuz cevap, önceki firmayı kötüleyen ya da kendinizi üstün gösteren bir cevap olmamalıdır. Bu sizin öyle değilse bile yeni başlayacağınız işte nasıl bir tutum sergileyeceğinizin de ipuçlarını verecektir. Böyle bir izlenim de sizi işe alacak firmanın gözünde dezavantajlı bir izlenim olacaktır.

Bu gibi sorulara verebileceğiniz en iyi cevap, sizin kendinizi geliştirmek adına farklı çalışma alanlarına yöneldiğinizi ifade eden, gelişime ve değişime açık bir birey olduğunuzun sinyallerini veren cevaplar olacaktır. İşten ayrılma sebebiniz ne olursa olsun, ne ayrıldığınız iş yerini eleştirmek ne de kendinizi çalıştığınız kurumdan daha üstün gören bir tutum sergilemek olumlu bir etki oluşturmayacaktır. Bu sorulara vereceğiniz cevaplar, sizin çalışma hayatında vermiş olduğunuz değerlerinizi, doğrularınızı, prensiplerinizi ifade edecektir.

İşten Ayrılış Nedeni

İşten ayrılış nedeni, sizinle ilgili bir profil oluşturmada etkili olacaktır. Örneğin kendi isteğinizle bir işten ayrılma söz konusu ise bu soruya vereceğiniz cevap, işe alım uzmanının gözünde tam anlamıyla olumlu bir etki oluşturmayacaktır. Bu durumun altında bazı problemlerin olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurur. Böyle bir durumda ayrılmış olduğunuz iş yerindeki arkadaşlarınızla, yöneticinizle görüşmeye devam ediyor olmanız ya da yöneticinizi bir sonraki iş için referans gösterebilmeniz de sizin yeni firma tarafından olumlu değerlendirilmenizi sağlayabilir. Bu nedenle görüşme sırasında bu gibi durumların altını çizmeniz, olumlu bir profil çizmeniz açısından etkili olacaktır.

Bunun tam tersi bir durum söz konusu ise, yani işten çıkartıldıysanız, bu soruyu cevaplamak sizin için çok daha zor olacaktır. Fakat bu durumu da pozitife çevirebilmeniz mümkün… İşten çıkartılma sebebiniz performansınız ise bunu kendinizi aşağı çekmeyen, pozitif ifadeler ile dile getirmelisiniz. Yaşadığınız her olumsuz olayın sizin nezdinizde birer ders niteliği taşıdığını ve kendinizi daha da geliştirerek yola devam edeceğinizi belirtebilir, bu şekilde işe alım uzmanının zihninde olumlu etkiler oluşturabilirsiniz. Yapmış olduğunuz açıklamalarda, ayrılmış olduğunuz iş yerini eleştirmekten kaçınmanız ve kendinizi yeni başlayacağınız işe daha motive bir şekilde hazır hissettiğinizi ifade etmeniz uzun vadede çok daha olumlu neticelere aracı olacaktır. İşten ayrılma nedeniniz ne olursa olsun, nedenleri olumlu bir şekilde ifade eder ve yeni başlayacağınız iş hayatında yaşamış olduğunuz tecrübelerin size katkıda bulunacağının altını çizerseniz, ideal bir aday olduğunuzun sinyallerini verebilir, firmalar tarafından olumlu değerlendirilirsiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar