Ana SayfaMakalelerMesleğinize Göre Çalışma Şekilleri

Mesleğinize Göre Çalışma Şekilleri

Mesleğinize göre çalışma şekilleri nasıl olmalıdır? Ülkemizde ve diğer dünya ülkelerinde bu durum değişkenlik gösterirken çalışma şeklinin en çok yadırgandığı ve zorlaştırıldığı sistem Türkiye’de var. Türkiye’de ofis içinde çalışan bazı meslek grupları evden ya da dışarıdan çalışabilmektedir. Ya da hiç ofise uğramadan da bazı çözümler sunulabilir. İşi makale ve internet haberciliği olan bir adayın evden yazılarını yüklemesi kadar daha doğal bir durum olamaz. Veya bir Yazarın evden köşe yazısını yüklemesi için gazete binasına gitmesine gerek yoktur.

Bu örnekleri bu noktada çoğalmamız mümkündür. Eminim içinizden sizlerde evet ben bu işi ofise gitmeden de çözerim diyorsunuzdur. Ancak bu ofiste olma zorunluluğunu gerçek gerekçesi arkasında saklanan bir takım nedenler bulunmaktadır.

Bu nedenlere kısaca bakacak olursak; bir çalışana birden fazla iş yükü yüklemek, çalışanı ofise bağlamaktadır. Çoğu iş yerinde Yönetici asistanı, ofisin telefon ve mail trafiğini kontrol ederken, çay kahve taşıma, rutin temizlik gibi işler de yüklenmektedir. Bunun yanında işyerinde çalışma unvanı belli olan bir bireyin birden fazla işte koşturması sadece işverenin işine geldiği için ofis ortamlarında joker gibi dolaşmak çoğu zaman bu temel nedenleri ortaya çıkarmaktadır.

Avrupa ülkelerinde çalışma hayatı ülkemizdeki gibi değildir. Avrupa ülkelerinde mesai neredeyse sabah 7’de başlamaktadır. Bazı alanlarda çalışma saatlerinden şikayetçi olan çalışanlar çalışma saatlerinde bir revizyon istemektedirler. Avrupa halkının bu çalışma saatleri için direnmelerinin gerekçeleri çalışma saatlerinin 4 ya da en fazla 6 saat olması yönündedir.

Şimdi bu çalışma saatleri ile ülkemiz kıyaslandığında Türkiye’de çalışma saatleri hala % 40 oranında 12 saattir. Oysa çalışma mevzuatları incelendiğinde bu durum 8 saat olarak revize edildiği görülmektedir. Avrupa ülkelerinde 6 saatten sonra kalınan mesai saat başı ücretlendirilmektedir. Ülkemizde ise çalışma süresi 12 saat olmasına karşın artı mesai minimum 4 saat olmaktadır.

Mesleğimize göre çalışma saatlerinin adil olduğu, sosyal ve kültürel aktivitelere daha fazla zaman ayıracağımız günlerin gelmesi temennisini diliyoruz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar