Ana SayfaHaberlerKısa Çalışma Ödeneği Kaç Ay Alınacak?

Kısa Çalışma Ödeneği Kaç Ay Alınacak?

Corona virüs salgınıyla birlikte alınan tedbirler kapsamında evden çalışma sürecine geçen birçok firma ve kuruluş ile birlikte iş yerlerini komple kapatmak durumunda kalan ya da işten çıkarılan çok sayıda işçi ve işveren bulunmaktadır. Bu süre zarfında mağduriyet yaşayan işçi ve işverene destek olmak amacıyla İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kısa çalışma ödeneği ödenmesine karar verilmiştir. Yapılacak olan bu ödemeler için gerekli bazı koşullar mevcuttur. Gerekli koşullar sağlandığı zaman kısa çalışma ödenekleri düzenli olarak yatırılmaya başlanacaktır. Peki Kısa Çalışma Ödeneği Kaç Ay Alınacak? Bu yazımızda konuyla ilgili sorularınızı cevaplandırdık. Gelin birlikte inceleyelim…

Kısa Çalışma Ödeneğini Kimler Alıyor?

Kısa çalışma ödeneği, Koronavirüs nedeniyle işlerinden çıkarılan ya da iş yerleri kapanan işçilerin, bu süreçten olumsuz bir şekilde etkilenmesi için ödenecek olan ödeneklerdir. Bu ödenekler, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan tedarik edilmektedir. Ödenekten yararlanmak isteyenler, kısa çalışma sürecine başladıktan sonra İŞKUR’a talepte bulunmaları gerekmektedir. Bu kişiler için asgari olarak 450 gün prim yatırılmış olması gerekmektedir. Ayrıca son 60 gün içerisinde de kesintisiz olarak prim ödemelerinin yapılmış olması gerekmektedir. Bu koşullar sağlanmadığı sürece kısa çalışma ödeneğinden yararlanılması imkansızdır.

Kısa çalışma ödenekleri, üç ayı aşmamak şartıyla, kısa çalışma süresi boyunca ödenecektir. Ödenecek olan miktar 2020 yılı için en düşük 1.752 TL iken en yüksek 4.380 TL’dir. Ödemeler, her ayın 5’inde olacak şekilde aylık olarak PTT Bank aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ödeme tarihi ile ilgili değişikliği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı sağlamaktadır.

Çalışma Ödeneği Devam Edecek Mi?

Kısa çalışma ödenekleri ile çıkarılan yasada ödeme süreci üç ayı aşmamak şartıyla çalışma süresi boyunca ödeneceği belirtilmiştir. Bu sürecin uzaması ile ilgili kararlar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı tarafından alınmakta ve uygulamaya geçilmektedir. Dünya genelinde yaşanmakta olan salgın nedeni ile getirilen uygulamalar kapsamında zarar uğrayan birçok iş yeri ve kuruluş bulunmaktadır. Bu zararların giderilmesi amacıyla ve özellikle Türkiye genelinde vaka sayısının da azalmasıyla birlikte normalleşme sürecine geçilmiştir. Normalleşme sürecinde birçok iş yeri yeniden açılmış ve bazı işçiler işlerine geri dönmüştür. İşten çıkarılan ve salgın nedeniyle işlerini terk etmek durumunda kalan vatandaşların yaşamakta oldukları mağduriyetlerin giderilmesi için kısa çalışma ödeneğinin devam edip etmeyeceği ise merak konusu…

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar