Ana SayfaMakalelerİş Tecrübesi Mi Yoksa Diploma Mı?

İş Tecrübesi Mi Yoksa Diploma Mı?

Yıllarca eğitiminizi tamamlamak için alın teri döktünüz ve onca yılın mükâfatı yerine geçen diplomanızı aldınız. Sırada edindiğiniz bilgileri pratikte uygulamaya geldi. CV doldurup iş başvurularına başladığınız zaman o acı gerçekle karşılaşacaksınız, en az 2 yıl tecrübe! Evet, firmalar diplomadan ziyade artık tecrübeye önem veriyor. Hal böyle olunca özellikle üniversite öğrencileri eğitim hayatlarının belli bir dönemini çalışarak geçiriyor. Tecrübe edinmek adına aldıkları düşük ücretlerle geçinmek zorunda kalan öğrenciler belirli bir zamandan sonra edindikleri tecrübe ile iş bulma imkânı bulabiliyorlar. İşsizliğin giderek arttığı ülkemizde üniversiteli işsiz olma durumu birçok kişinin psikolojini bozarken, nitelikli işçi çalıştırmanın da önü kağanmış oluyor.

Tecrübe, Yaş ve Eğitimin Önüne Geçiyor

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, tecrübe yaş ve eğitim faktörlerinin önüne geçiyor. İş yerleri için tecrübe olmazsa olmaz. Yaşa ve eğitime bakılmaksızın tecrübeli bir personelin firmaya kattığı olumlu etki tartışılmaz bir gerçek. Tecrübenin yeniliklerle beslenmesi halinde ortaya çıkan tablo iş hayatında gelişmenin de kapılarını aralıyor. Yeni gelişme ve teknolojik ilerlemeye ayak uyduran tecrübeli personel hem iş hayatına hem kişisel gelişimine büyük katkılar sağlıyor.

Tecrübe İnsana Güven Verir

İş hayatında tecrübe çalışan ve işverene güven veriyor. Tecrübeli kişi karşılaştığı bir zorlukla profesyonel ve sakin bir şekilde baş ederken, tecrübesiz kişi “eyvah şimdi ne yapacağım!” telaşına kapılıyor. Kendine öz güveni yüksek ve benzer durumlarla daha önce karşılaşmış olan tecrübeli personel sorunlara kısa sürede çözüm üretirken, şirket potansiyelini de arttırmış oluyor. Peki, yeni mezun ve tecrübesiz kişiler tecrübe kazanmak adına ne yapmalı? Tecrübe kazanacağım derken, eğitim hayatının sekteye uğramaması adına neler yapılabilir?

Kulüp Faaliyetlerine Katılın

Öğrencilik yıllarında düzenlenen kulüp faaliyetlerine katılarak hem çevrenizi genişletebilir hem de iş hayatının işleyişi ile ilgili bilgi toplamış olursunuz.  

Stajlarınızı Tamamlayın

Zorunlu ya da gönüllü fark etmeksizin en az iki şirkette staj yapmak size iş hayatı deneyiminizde büyük katkı sağlayacaktır. Uzmanlardan gelen açıklama ile bir öğrenci iş hayatına atılmadan en az 2 şirket, 2 sektör ve 2 pozisyonda staj yapmalı ve deneyimli olmalıdır. Okuduğunuz okullarda tamamladığınız stajlarınız yanında dış stajlarınızı tamamlamanız kariyer yaşamınızda sizi bir adım öne çıkaracaktır.

Gönüllü Olarak Yapılan İşler

Herhangi bir ücret talep etmeksizin gönüllü olarak yapılan işler, deneyim aşamasında büyük yol kat etmenizi sağlayacaktır. Örneğin gazetecilik mesleğine gönül verdiyseniz, ücret almasanız bile iş yeri ortamını görmek ve deneyim kazanmak için sektörde kendinize yer edinebilirsiniz.

Kendi İşini Kurmak

Okulu bitirdikten sonra sadece firmalarda çalışmak zorunda değilsiniz. Kendi işinizi kurarak da kariyer hedefinizi arttırabilirsiniz. Girişimci yönünüzü ortaya çıkarabileceğiniz bu yeni düşünceyi fırsata çevirmek kariyer hayatınızda hiç beklemediğiniz değişimlere kapı aralayabilir.

Yazımızın başında sorduğumuz soruyu kısaca cevaplandırmaya çalışırsak; aslında her ikisi de gerekli. İş hayatında tek başına diploma bir şey ifade etmediği gibi sadece tecrübe de yeterli olmayacaktır. Tecrübeyi yenilik ve eğitimle birleştirdiğiniz takdirde iş hayatında başarı kendiliğinden gelecektir.

 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar