Ana SayfaHaberler2020 Yılı Doğum (Rapor) ve Süt Parası Ne Kadar?

2020 Yılı Doğum (Rapor) ve Süt Parası Ne Kadar?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çalışmakta olan ve doğum yapacak olan annelere tanımış olduğu bir takım ayrıcalıklar mevcuttur. Bunlardan biri hiç şüphesiz çoğu kişinin de yakından takip etmekte olduğu doğum (rapor) ve süt parası haklarıdır. Bu haklar, her sene asgari ücret miktarı baz alınarak artırılmakta ve değiştirilmektedir. Peki 2020 Yılı Doğum (Rapor) ve Süt Parası Ne Kadar?

2020 Yılı Doğum Parası

Devlet tarafından annelere sağlanmakta olan doğum, süt ve emzirme yardımı kapsamında ödenmekte olan ücretler, asgari ücretin artmasına bağlı olarak her yıl değişiklik gösterebiliyor. 2020 yılı Ocak ayının gelmesiyle birlikte bu ücretlerde gerçekleştirilen artışlar da belirlenmiş durumda…

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da mavi kart sahibi annelere tanınmakta olan bu haklar doğrultusunda 2019 yılında asgari ücret üzerinden hesaplanan doğum parası 6.367 TL iken, 2020’de bu miktar 7.470 TL’ye kadar çıkarılmış durumda… Doğum yapacak annelerin bu ödeneklerden yararlanabilmesi için ise Aile ve Sosyal Bakanlıklarının il müdürlüklerine ya da ilçede kaymakamlıklara başvuruda bulunması gerekiyor.

Doğum yapan anneye ödenecek olan en yüksek rapor parası, aldığı maaşa göre değişkenlik gösteriyor. Ödenecek tutarın hesaplaması 112 gün üzerinden gerçekleştiriliyor ve bu doğrultuda en düşük maaşla çalışmakta olan bir annenin doğum parası olarak almış olduğu miktar 2.020 asgari ücret üzerinden hesaplandığında 6.367 TL olarak belirtilmekte.. 2020 yılı itibariyle ise bu tutar 7.470 TL gibi bir tutara tekabül etmekte…

Doğum parası, yapılan başvurular sonucunda herhangi bir bebek ölümü vs. gerçekleşmediği takdirde anne adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor. Fakat hamilelik sırasında düşük gibi ya da bebeğin ölümü gibi bir durum söz konusu olursa bireyler doğum parasından yararlanamıyor. Doğum parası alabilmesi için bir anne adayının SSK’ya bağlı olarak çalışması gerekmektedir. Ayrıca raporun alınmaya başlandığı tarihten itibaren işyerinde çalışmıyor olması da dikkat edilen bir başka husus… Doğum öncesi ve sonrası 8’er hafta olmak kaydıyla bu süreç içerisinde kesinlikle çalışmaya devam edilmemesi gerekmektedir. Ayrıca doğumun gerçekleştiği tarihten önce geçen bir yıl içerisinde minimum 90 günlük prim ödemesinin de gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Para, annenin doğum izninin bitmesinin hemen ardından kendi adına açılmış olan banka hesabına yatırılmaktadır. Yatırılıp yatırılmadığıyla ilgili takip de turkiye.gov.tr adresinden yapılabiliyor.

2020 Süt Parası Ne Kadar Oldu?

Doğum yapan tüm annelere sağlanmakta olan çocuk parası, ilk çocukta 300 TL, ikinci çocukta 400 TL, üçüncü çocukta ise 600 TL’dir. Doğum parası dışında annelere sağlanmakta olan diğer bir hak da emzirme (süt) parasıdır. Süt parası için başvurular SGK il müdürlüklerine ya da sosyal güvenlik merkezlerine yapılmaktadır. Bir kereye mahsus olan süt parası, Bağkurlu annelere de verilmektedir.

Anneye verilen süt parası SGK kapsamında gerçekleştiği için anne sigortalı değilse, ödeme sigortalı babaya yapılmaktadır. Süt parası için SGK’ya yapılan başvuruların 5 yıl kadar bir süre aşımı mevcuttur. Süt parasında gerçekleşen artışlar ülkenin yıllık enflasyon oranlarına göre belirlenmektedir. 2019 yılında 180 TL olan süt parası, 2020 itibariyle 202 TL gibi bir miktara denk gelmektedir.

isbul.net iş ilanlarını inceleyerek size uygun iş ilanlarına hemen başvurun!

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar