Ana SayfaHaberlerİşsizlik Maaşı Alma Şartları Kolaylaştı

İşsizlik Maaşı Alma Şartları Kolaylaştı

Pek çok vatandaş için merak konusu olan işsizlik maaşı son günlerde gerçekleşen gelişmelerle yine gündeme geldi. En çok merak edilen konu ise işsizlik maaşı şartları ve işsizlik maaşı ne kadar olacağıdır. İş bulmanın zorlaştığı bu dönemde, mesleğinden olan vatandaşlar bir süre de olsa işsizlik maaşından yararlanarak geçimini sağlamanın yollarını arıyor. Ancak, bu durumdan faydalanabilmek için karşılanması gereken bazı şartlar vardır. Son düzenlemelere göre, işsizlik maaşı alma şartları kolaylaştı. İşsizlik maaşı alma şartlarından en önemlisi; şahsın istek ve kusuru olmaksızın haksız yere işten çıkarılmış olması gerekmektedir. İşsizlik maaşında yeni dönemin başlamasıyla birlikte 12 bin 500 kişinin daha işsizlik maaşından yararlanabileceği belirtildi.

Kimler İşsizlik Maaşından Faydalanabilir?

İş Kanunu’nda belirtilen haklı gerekçelerden biriyle iş sözleşmesini fesh eden,
Kendi isteği ve kusuru dışında haksız şekilde işten çıkarılan,
İş sözleşmesinin feshinden önceki 120 gün içinde prim ödenmiş olarak çalışmış olan,
Son 3 yılda en az 600 gün için işsizlik sigortası primi ödenen,
İş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimlerine başvuran işçiler işsizlik maaşı almaya hak kazanır.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşı alma şartarı kolaylaştıktan sonra; işsizlik maaşından faydalanmak isteyen kişi sayısı da artış gösterdi. Bu maaştan yararlanabilmek için, işten çıkışı yapılan kişinin 30 gün içinde İŞKUR’a müracaat etmesi gerekmektedir. Bu süre geçirilirse alınacak ücret düşecektir. Gereken şartları sağlayan vatandaşlar, işsizlik maaşıyla birlikte devletin sağlık hizmetlerinden de ücretsiz olarak faydalanabilmektedir. İşsizlik maaşı almaya hak kazananlara ayrıca yeni bir iş bulma ve meslek edindirme imkanları da sunuluyor. Sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek içinse İŞKUR’un resmi internet sayfası ya da e-devlet üzerinden başvurmak gerekiyor. 2018 işsizlik maaşı ne kadar? sorusunun cevabı ise 805 TL ile 1611 TL arasında gösteriliyor.

İşsizlik Maaşı Hesaplama

İşsizlik maaşı ne kadar yatacağı kişinin sigorta primine göre hesaplanmaktadır. İşsizlik maaşı hesaplamada dikkat edilecek kural ödenen prim süresidir. Primi 600 gün ödenen kişi 6 ay; 900 gün ödenen kişi 8 ay; 1080 gün ödenen kişi 10 ay ödeme alıyor.

İşsizlik Ödeneği Hangi Durumlarda Kesilir?

İŞKUR tarafından teklif edilen bir işi haklı bir nedene dayandırmadan reddeden kişilerin;
İşsizlik maaşı aldığı dönemde kayıt dışı yani yasal olmayan yollarla çalıştığı tespit edilenlerin;
İşsizlik ödeneği alırken emekli olan ve emekli maaşı almaya başlayanların işsizlik maaşı kesilir.

İşsizlik Maaşı Ne Zaman Yatar?

İşsizlik ödenekleri daha önce ay sonlarında yatırılırken, 2018 itibariyle her ayın 5’inde verilmektedir. Maaşlar PTT şubelerinden alınmaktadır.

Konuya Benzer İş İlanları

Ankara İş İlanları
Çay Servis ve Temizlik Elemanı İş İlanları

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar