Ana SayfaHaberlerAsgari Ücret Açıklandı Mı? Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Asgari Ücret Açıklandı Mı? Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

2020’ye yaklaşırken vatandaşın dikkati belirlenecek olan yeni asgari ücret miktarına çekildi. Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) ve TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu)’in temsil etmekte olduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek olan asgari ücretlerin ne zaman açıklanacağı ise büyük bir merak konusu… Peki Asgari Ücret Açıklandı Mı? Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Asgari Ücret Açıklandı Mı?

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin oluşturmuş olduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün itibariyle ilk toplantısını gerçekleştirdi. Bu görüşme neticesinde temsil üyeleri, asgari ücretin ne kadar olması gerektiğiyle ilgili görüşlerini aktardılar. Bakanlık tarafından belirlenen kişilerce yönetilmekte olan komisyon, en az 10 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmekte olup, sunulan fikirler ışığında varılacak olunan kararlara oy çokluğu ile karar vermektedir.

Bu seneki komisyon kararlarında Türk-İş, Hak-iş ve DİSK ile birlikte hareket etme kararı alarak, sürece Hak-İş ve DİSK’i de dahil etmiş, asgari ücret belirlemelerine ilişkin fikir alışverişinde bulunmuştur. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ayrışmaların bedelinin beraber ödendiğine dikkat çekerek, bir araya gelmenin mecburiyetinden bahsetmiştir.

Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Gerçekleştirilen toplantıda fikirlerini beyan eden taraflar, alınacak olan kararda ortak hareket ederek, oy çokluğunun fikrinde mutabık olacaklar. 2019 yılı enflasyon oranlarının merkez bankası ve yeni ekonomi programına göre tahmini yüzde 12 civarında olacağı yönünde olacağı düşünülüyor. Bu olasılık göz önünde bulundurularak asgari ücretteki artışın da yüzde 15 civarlarında olması beklenmekte. Bu hesaplamaya göre asgari ücretin 2.323 TL’ye ulaşacağı düşünülüyor.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yapmış olduğu açıklamalarda bir bireyin yaşam maliyetinin 2.578 TL olduğunu belirterek, belirlenecek olan yeni asgari ücret miktarının bu yönde ayarlanması gerektiğine dikkat çekmiştir. Bu gibi fikirlerin sunulduğu toplantı ve daha sonra gerçekleştirilecek olan diğer toplantılar neticesinde belirlenecek olan asgari ücretin ne kadar olacağı yönünde meraklar artmaya devam etmekte…

2020 Asgari Ücret Brüt

Bekar bir işçinin almış olduğu ücret, 2019 asgari ücret miktarına göre şuanda brüt 2.558 lira 40 kuruş olduğu düşünülürse, 2020 Asgari ücret brüt miktarının 2.800 TL civarında bir rakam olacağı öngörülebilir. Fakat bunun için kesin bir fikir beyan etmek şuan oldukça erken gibi görünüyor.

2020 Asgari Ücret Net

2019 asgari ücret net miktarı, düşülen vergiler ve kesintiler neticesinde 2.020 TL’ye denk gelirken, enflasyon oranlarına paralel olarak yüzde 15 artış sağlanacağı düşünülen 2020 asgari ücret net miktarının 2.323 TL gibi bir rakama denk geleceği öngörüler arasında yer almakta…

2020 yılı yeni asgari ücret yapılandırmalarıyla ilgili belirlenecek olan miktarlar vatandaş tarafından merakla beklenirken, bugün startı verilen bu toplantıların ikincisi 10 Aralık tarihinde, üçüncüsü ise 17 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Sunulan teklifler değerlendirmeye alınacak olup, bu teklifler üzerine pazarlıklar gerçekleştirilecek ve net karara, ancak bu görüşmeler sonucunda varılacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar